Apple gaat gebruikte onderdelen toestaan bij iPhone-reparaties (2024)

Het grootste deel van de klanten is niet technisch, verliest hun digitale sleutels of overhandigt ze doodleuk aan reparateurs

Maar als een klant dat doet dan is alle digitale veiligheid toch al opgegeven? Het vervangen van een onderdeel veranderd daar dan toch niets aan?
Kan hier nog aan toevoegen dat in veel gevallen bij onafhankelijk reparateurs niet eens om een toegangscode wordt gevraagd: een vervangen scherm kan ook getest worden terwijl het toestel vergrendeld is. Als een batterij vervangen wordt kan simpelweg bij het afhalen van het toestel even gekeken worden met de klant of de batterijgezondheid weer op 100% staat. De optie voor die keuze krijgt je bij Apple in ieder geval niet, wat ook tot de nodige risico's kan leiden: BBC: "Apple Store worker 'texts himself customer's intimate photo'"

Daarnaast krijg je dan nog steeds geen uitsluitsel of een tweedehands toestel wel met originele onderdelen is gefixed.

Hierin heb je gelijk, maar waarom maakt dat uit? Het doel van de reparatie is toch dat het toestel weer werkt? Als je het in dit geval over de kwaliteit van onderdelen hebt: Onafhankelijk reparateurs hebben er toch baat bij dat een klant tevreden is? Slechte kwaliteit reparaties zijn niet houdbaar wanneer je slechte reviews krijgt en er niemand meer komt. Daarnaast bieden veruit de meeste onafhankelijk reparateurs langere garantie op de reparatie dan Apple (die maar 90 dagen garantie biedt). Het zou dan alleen maar tijd en geld kosten als een klant terugkomt om daar gebruik van de maken.

Een vervangen scherm voldoet mogelijk niet aan de specs (max helderheid, P3 etc), een vervangen batterij zal misschien sneller ontladen dan de software aangeeft

Die mogelijkheid bestaat, maar hierbij gaat ook hetzelfde op: een onafhankelijk reparateur die garantie biedt op de reparaties zou er geen baat bij hebben als de klant ontevreden is met de geleverde diensten. In de praktijk betekend dat vaak dat de klant de keuze krijgt tussen verschillende opties: een origineel onderdeel of een zogeheten 'aftermarket' onderdeel van een andere fabrikant. Op een voorbeeldtoestel werd getoond wat de verschillen zijn (als er al verschillen waren).

een vervangen vingerafdruk sensor zal misschien ook akkoord geven op de vingerafdruk van Xi Jinping.

Als het ontgrendelen van een smartphone zo makkelijk zou zijn zou er natuurlijk zijn van een erg slecht ontwerp. Het heet niet voor niets een sensor: er wordt een waarde uitgelezen van een vingerafdruk waarmee de chip op het moederbord kan vergelijken of dit overeenkomt met waarden die toestemming geven het toestel te ontgrendelen. Overheden zouden een stuk minder moeite hebben met het ontgrendelen van smartphones als het zo gemakkelijk kon.

Je bent onafhankelijk reparateur toevallig?

Geweest. Ik zal ook zeker niet ontkennen dat ik er baat bij heb gehad als smartphones gemakkelijker te repareren zijn. Maar ik ben van mening dat de hele maatschappij er baat bij heeft als consumenten keuzemogelijkheden hebben. Ik heb genoeg klanten doorverwezen naar Apple als dat beter aansloot op de wensen van de klant. Ik heb er absoluut geen bezwaar tegen als mensen de voorkeur hebben om hun producten bij Apple zelf te laten repareren. Wel moet er wat mij betreft de mogelijkheid bestaan voor mensen om een onafhankelijk reparateur boven Apple te verkiezen vanwege hun voorkeuren, of dat nou nabijheid, snelheid, duurzaamheid of gemak gerelateerd is. Het is dan wat mij betreft oneerlijk dat mensen die daar voor kiezen functionaliteiten zoals TrueTone en batterijgezondheid verliezen.

Je zou ook kunnen stellen dat Apple hogere eisen aan de veiligheid en tamper-resistence van deze componenten stelt maar dat past vast niet in jouw verhaal.

Dat kun je zeker stellen, maar ik ben geen fan van een wereld waarin bedrijven beperkingen opleggen in de mogelijkheden om een product dat jouw eigendom is te repareren in de manier die je zelf wilt. Zoals bijvoorbeeld de iPhone 5 van een vriend waar ik ooit de batterij van heb vervangen voor een batterij met een hogere capaciteit, waardoor hij het toestel ineens 2 dagen kon gebruiken.
Die opmerking aan het eind negeer ik, dat past niet in mijn verhaal waarin ik volgens mij telkens op een nette en beleefde manier argumenten in een beschaafde discussie heb proberen te geven.

Mijn ervaring met niet originele onderdelen voor Apple apparaten is (ik geef toe, n=1) tot dusver heel bedroevend geweest. Batterijen die amper een fractie van de levensduur van de fabrikant originele halen zijn geen duurzame oplossing.

Daar heb ik begrip voor, niet al mijn ervaringen met onafhankelijk reparateurs waren van de hoogste kwaliteit. Maar op dezelfde manier heeft een vriend ook mindere ervaringen met reparaties door Apple gehad: toen er geen geluid meer uit de speaker kwam moest de iPhone XS vervangen worden voor €600 omdat Apple geen speakers vervangt: een onderdeel wat voor minder dan 5 euro te koop is en in enkele minuten vervangen kan worden.
Of de keer dat een kennis van mij die alle data was kwijtgeraakt van zijn iPhone, omdat Apple toestellen die niet aan gaan bij een reparatie standaard wiped, en hij de iCloud-backup niet aan had staan.

Zoals ik al zei: blijf vooral gebruik maken van de mogelijkheden die jou persoonlijk de beste ervaring geven. Er zou wat mij betreft dan ook die vrijheid moeten zijn voor mensen die een andere voorkeur op basis van andere ervaringen hebben.

Apple gaat gebruikte onderdelen toestaan bij iPhone-reparaties (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 6287

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.