Waar in Nederland kun je bijlwerpen? (2023)

Bijlwerpen is een vrij nieuwe sport in Nederland en kan daardoor op nog niet zo veel plekken worden gedaan. Het komt oorspronkelijk uit Scandinavië en neemt nu langzaam zijn intrede in de rest van Europa als recreatieve activiteit. Bijlwerpen is een serieuze bezigheid; je moet bijlen in een doel mikken welke vlijmscherp kunnen zijn. Hierdoor is de sport alleen geschikt voor volwassenen. Hieronder vertellen we je waar je dit allemaal kunt doen in Nederland en vertellen we wat meer over hoe het werkt.

Waar kun je bijlwerpen?

Er zijn verschillende locaties waar je outdoor kan bijlwerpen, daarnaast kun je in amsterdam indoor bijlgooien en er zijn twee organisaties die bijlwerpen op locatie organiseren en dus door heel Nederland langskomen bij jouw feest of evenement. Gedurende het jaar 2019 zullen er nog drie indoor locaties openen van Urban Axe Throwing.

Outdoor Bakkeveen (Friesland)

Outdoor Bakkeveen is een organisatie die groepsactiviteiten en sportlessen organiseert, allemaal met een avontuurlijk tintje. Je kunt hen bijvoorbeeld inschakelen voor een groepsactiviteit als Wie is de Mol, of een Obstakelbaan. Daarnaast kun je er sporten beoefenen als boogschieten en natuurlijk bijlwerpen.

 • Outdoor
 • Bakkeveen (Friesland)
 • Groepen vanaf 10 personen

View this post on Instagram

Stoer cluppie! #bijlwerpen #outdoorbakkeveen #bakkeveen

A post shared by Outdoor Bakkeveen (@outdoor_bakkeveen) on

Het bijlwerpen kost €10,00 per persoon en is af te nemen voor groepen vanaf 10 personen. Je hoeft geen eigen materialen mee te nemen voor bijlwerpen en in het uur krijg je uitleg en instructies van een professional. Om het maximale uit je dag te halen is het aangeraden om het te combineren met andere sporten of arrangementen die Outdoor Bakkeveen aanbiedt:

 • Lasergame
 • Expeditie Robinson
 • Archery tag
 • Wie is de mol
 • Teambuilding activiteiten
 • Obstakelbaan
 • Boogschieten
 • Discogolf
 • GPS tochten

Axe & Arrow(Zeeland)

Axe & Arrow is gevestigd in Zeeland en heeft zich gespecialiseerd in Highland games en werp- en schietsporten. Als vanzelfsprekend valt bijlwerpen hier onder. Maar je kunt dus ook boogschieten, kruisboogschieten en deelnemen aan veel meer stoere activiteiten of arrangementen!

(Video) Nieuwe rage: bijlwerpen naar je schoonmoeder

 • Outdoor
 • Waarde (Zeeland) of op eigen locatie
 • Groepen vanaf 8 personen

Bijlwerpen kun je bij Axe & Arrow doen met een groep vanaf 8 personen voor €120,00. Elk extra persoon dat erbij komt kost vervolgens €15,00 extra. De activiteit wordt begeleid door een professional die eerst uitleg zal geven over de technieken. Daarna mag je zelf aan de slag en werpen vanaf verschillende afstanden en vanuit verschillende hoeken. Bij Axe & Arrow kun je op hun locatie in Waarde komen bijlwerpen, maar je kunt de activiteit ook naar jou toe laten komen voor bijvoorbeeld een familie- of bedrijfsfeest!

Om een compleet middag-, avond- of zelfs dagprogramma te vullen kun je bijlwerpen combineren met een van de vele andere stoere activiteiten:

 • Timber Games (hout hakken met een bijl, hout zagen met een handzaag en kettingzaag)
 • Archery Battle
 • Highland Games (met onder andere touwtrekken, paal werpen, hamer slingeren, steen stoten en speerwerpen)
 • Boogschieten
 • Blaaspijpschieten
 • Kruisboogschieten
 • Buksschieten

Urban Axe Throwing (Amsterdam, Rotterdam, Delft & Utrecht)

Urban Axe Throwing is de enige organisatie in Nederland waar je individueel, indoor, kunt gaan bijlwerpen. De organisatie tilt de recreatieve activiteit naar een heel nieuw niveau! De eerste locatie die zij hebben geopend is in Delft. Maar in 2019 staan er nog drie andere openingen op de planning: Amsterdam (begin 2019), Rotterdam (half 2019) en Utrecht (eind 2019). Zoals de naam van de organisatie al zegt zijn zij puur gericht op bijlwerpen. Je kunt hier als individu of als koppel terecht, als groep en ook bedrijfsuitjes kunnen zij volledig voor je organiseren.

 • Indoor
 • Delft (Zuid-Holland) – Binnenkort ook in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht
 • Individueel en groepen

Bijlwerpen kost op dinsdag tot en met vrijdag €17,50 per persoon en €95,00 voor een privé baan. Als je in je eentje of met zijn tweeën boekt, zal je op een baan met andere mensen worden gezet. Op een privé baan mag je met maximaal 6 personen. Op zaterdag en zondag liggen de prijzen ietsjes hoger. Het is dan namelijk €19,50 per persoon en €105,00 voor een privé baan. Deze prijzen zijn geldig voor één sessie van 75 minuten.

Mannenspeeltuin(Noord Brabant)

De Mannenspeeltuin is een outdoor mancave waar veel verschillende stoere activiteiten kunnen worden gedaan. Deze outdoor mancave in Noord Brabant organiseert activiteiten voor een middagje met je vrienden, vrijgezellefeesten, bedrijfsfeesten, noem het maar op. Je kunt losse activiteiten boeken of een combinatie. Dit is trouwens de enige organisatie waar je kunt bijlwerpen onder de 18 jaar. Namelijk vanaf 14 jaar.

 • Outdoor
 • Oosterhout (Noord-Brabant)
 • Groepen

Bijlwerpen kost €15,00 per persoon en je krijgt uitleg van een enthousiaste professional voordat je aan de slag gaat. Je kunt je uitje combineren met een van de volgende andere stoere mannenactiviteiten:

 • Paintball
 • Mini tank
 • Bow battle
 • RC racen
 • Drone schieten
 • Striptease

View this post on Instagram

Bijlwerpen bij de mannenspeeltuin.nl #bijlwerpen #axethrowing #hultafors #mannendingen #donttrythisathome #bedrijfsuitje #vriendenuitje #vrijgezellenfeest #mannenspeeltuin #tomahawk

(Video) Axe throwing #shorts #axethrowing #bijlgooien #bijlwerpen #bijlsmeden #werpcoach #dutchaxe

A post shared by Mannenspeeltuin.nl (@mannenspeeltuin.nl) on

Axeman (overal in Nederland)

Axeman is een organisatie die zich ook volledig richt op bijlwerpen, niet op andere activiteiten. Axeman verzorgt bijlwerpen op locatie, dus komen naar jouw feestje toe waar ook in Nederland! Met hun mobiele kooi komen ze naar familiefeesten, bedrijfsfeesten, verjaardagen en andere evenementen.

 • Outdoor
 • Overal in Nederland bij jou op locatie
 • Groepen

Over de prijs is niets bekend, hiervoor zal je dus contact moeten opnemen met de Axeman. Tijdens de activiteit leert iedereen boven de 18 jaar van een van de professionals de fijne kneepjes van het bijlwerpen. Axeman neemt een kooi mee welke zij speciaal hebben omgebouwd en waarin veilig op het doel kan worden geworpen.

Over bijlwerpen

Oorspronkelijk werd bijlwerpen alleen door houthakkers beoefend. De sport komt uit Scandinavië waar vooral mannen het tegen elkaar opnamen. Tegenwoordig wordt de sport beoefend door zowel mannen als vrouwen, en heeft het zich ook verplaatst naar Nederland.

Er zijn nog niet veel bekende kampioenschappen bijlwerpen, maar in veel kampioenschappen houthakken zit het als onderdeel. Sinds dit jaar is er trouwens een Axe Throwing day in het leven geroepen. Vooral in de Verenigde Staten en Canada is dit populair. Je kunt op deze dag gratis bijlwerpen bij deelnemende organisaties. Of Nederlandse organisaties hier ook aan mee doen is nog de vraag!

Hoe het werkt

De regels van bijlwerpen zijn erg streng en je moet je er echt aan houden wanneer je een serieuze wedstrijd speelt. Bijlwerpen lijkt eigenlijk veel op booschieten. Het doel bestaat namelijk ook uit ringen welke elk een ander puntenaantal opleveren.

(Video) Dutch Axe "Double Dutch"

De afstand vanaf de werper tot het doel is 6,1 meter en het doel bestaat uit 5 delen. Raakt de bijl het doel in de roos, dan krijg je 15 punten. De eerste ring is goed voor 2 punten, de tweede ring voor 5 punten, de derde ring voor 8 punten en de vierde, buitenste ring voor 12 punten. Je mag in totaal 3 keer gooien en de totale score telt natuurlijk als eindscore.

Bijlwerpen is niet zomaar een bijl richting het doel gooien en hopen dat het raakt. Je moet behendig zijn en ritme hebben. Het gooien van een bijl is niet zo moeilijk. Maar je moet er wel op letten dat het onderste stuk van het snijvlak het doel niet raakt. Hij moet dus echt alleen met de bovenste punt erin steken. En je moet ook nog zorgen dat hij minstens één keer om zijn as draait.

Consequent gooien is de truc. Als je twintig keer gooit, raak je vast wel één keer de roos. Maar nu moet je eens proberen 20 keer achter elkaar de roos te raken! Het gaat bij deze sport dus vooral om ritme, behendigheid en geduld, in plaats van om kracht en snelheid.

Waar in Nederland kun je bijlwerpen? (2)

Veiligheid

Bij wedstrijd bijlwerpen wordt er geworpen met vlijmscherpe bijlen, en dat gebeurt trouwens ook bij Urban Axe Throwing. Veiligheid staat hierdoor hoog in het vaandel. Bij enkele bijlwerp activiteiten wordt met botte bijlen geworpen maar ook dan moet je goed uitkijken! Hierdoor zijn er een aantal regels:

Leeftijd

Bijlwerpen is alleen voor volwassenen vanaf 18 jaar.

Alcohol

Het is ten strengste verboden om voor of tijdens de activiteit alcohol te nuttigen. Tijdens de pauze houdt je het dus netjes, en pas wanneer de activiteit is afgelopen mag jij een waar feestje bouwen met een drankje.

Beschermhoes

Wanneer er niet wordt geworpen zal er in de meeste gevallen een beschermhoes om de bijl zitten. Laat deze ook zitten totdat je daadwerkelijk gaat gooien

De baan

De baan moet helemaal leeg zijn, er mag niemand naast staan of achter het doel aanwezig zijn voordat je gaat gooien.

Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

 • Waar kun je boogschieten in Nederland?

Waar in Nederland kun je bijlwerpen? (4)

(Video) Dutch Axe Axe throwing #shorts #axethrowing #bijlgooien #bijlwerpen #bijlsmeden #werpcoach #dutchaxe

Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Videos

1. DUTCH AXE
(AXE MAN)
2. Zo rijk is het allergrootste bedrijf ter wereld
(NOS op 3)
3. Bijlgooien en heel veel gezoem
(Omroep Brabant)
4. AXEMAN AXECAMP Fish, Make fire and throw axes...
(AXE MAN)
5. Bushcraft, het hoeft niet duur, deel 1 - Bijl, mes, zaag, plus tas inhoud voor een weekend
(Dabberty)
6. Eindelijk: Dennis op bezoek bij boerenprotest!
(Omroep PowNed)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated: 05/08/2023

Views: 6182

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.